Село Орищі – храм св.Покровський

Перша церква у  с.Орищі була дерев”яною. Рік її заснування  невідомий, але в архівних документах за 1894 рік ця церква уже числилась. З цих же документів відомо, що в 1894 році настоятелем храму був священик Антоній Блонський, а в 1911 о. Володимир Гаськевич. У 1896 році у селі було 63 двори, а проживало 326 людей .

У 1902 році до Орищівської  парафії стало належати село Лисів, яке до того часу входило в Бужковичівську парафію.

У 1932 році стара  дерев”яна церква з невідомих причин згоріла. За декілька років було побудовано нову муровану церкву, але вже на іншому місці , трохи далі на захід.

Відкриття нової  церкви відбулося восени 1936 року. Настоятелем у той час був о.Маркевич, у 1946-о.П.Криворотко, у 1947-о.С.Мартинюк.У 1948 році Покровську церкву приписують до с.Бужковичі.

У «Відомостях  про приписну парафію с.Орищі  Локачинського району  Волинської області» за  1951 рік, написаних настоятелем парафії прот. Є. Приварським зазначається :

«У склад приписної  парафії входять села: Орищі -920 душ парафіян і Лисів -240 душ парафіян.

Церква кам”яна, в один купол, побудована у 1935 році. Вмістимість церкви близько 400 душ,розміщена в центрі села.Всередині обладнана і технічний стан задовільний. Сторожки при церкві немає, є примітивна дзвіниця на 4-х дерев”яних стовпах.

На парафіяльному  кладовищі в с.Орищі є дерев” яна,в один купол,каплиця.

Штат притчу: настоятель і псаломщик. Хору постійного немає. Є хор любительський у складі 10 душ.

Богослужіння в приписній церкві здійснюються не у всі святкові дні, а чергуються з самостійною церквою с.Бужковичі, тому богослужіння здійснюються 2-3 рази в місяць,а квартально 6-7 раз.

Церковного будинку немає. Настоятель і псаломщик проживають у самостійному приході с.Бужковичі.

На території  приходу, до складу якого входять села Орищі і Лисів, є школа 7 кл., клуб, бібліотека, кооператив та медичний пункт.

У приході є  секти : штундо-баптистів 15 душ і  тлумачників Св.Письма (бадачів) – 8 душ»

З 1948 по 1962 роки настоятелями Покровської церкви були священики Богородицької церкви с.Бужковичі Антоній Канєвський, Євфимій Приварський, Василій Кезко, Борис Кроткевич, Микита Воляник.

У 1962 році церкву було закрито і знято з реєстру. Спочатку в ній планували зробити склад для зерна, а потім вирішили зробити «Будинок трауру». Червоною тканиною закрили увесь іконостас, поставили червоний прапор. Але так цей задум і не здійснився. Завдяки старанням прихожан 07.10.1989 року відбулося свято відродження Святої Православної Церкви. Першим настоятелем відродженого храму був о. Ярослав Ярошко із с.Павлівка.

Потім були ще : о.Євген Остапюк з Менчич, Іоанн  Щербан із с.Мишів, о.Олег Кликоцюк із Любомльського району, о.Олександр Ляшук з с.Луковичі.У даний час настоятелем знову є о. Іоанн Щербан.

Регентами церковного хору були : В.Ярошко, Є.Королюк, Ольга Конон, Валентина Дармофал.

Старости : Коляно О.В., Микитюк А.С., Данилюк П.З.

У 1999 році Св.Покровський  храм відвідав керуючий Володимир-Волинською єпархією

Преосвященніший єпископ Симеон.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Перейти до панелі інструментів